Acasă Începe aici Despre All about us Susţine Contact Echipa Colaboratori Povestea Ta What`s your story? Oportunităţile Lunii Proiecte, cursuri, evenimente Volunteer@Blogunteer Alătură-te echipei noastre! Parteneri Împreună Festivalul title nine Enescu
Prin intermediul comunităţii TED.com, am descoperit o poveste veche de peste 45 de ani, care îl plasează pe fondatorul Colegiul Barefoot (Desculţ), Bunker Roy , în postura de personaj principal. title nine În Rajastan, India, a creat o şcoală title nine menită să-i înveţe pe locuitorii mediului rural, bărbaţi şi femei, să devină ingineri, artizani sau stomatologi.
Ulterior, am căutat repede o hartă pentru a identifica exact locul respectiv și deja îmi imaginam că îmi voi petrece Crăciunul acolo. Calatoria mea în nordul Indiei era deja planificată și erau foarte mici șansele ca toate stelele să se alinieze astfel încât să pot vizita acest colegiu, dar am aflat că Tilonia, satul cu pricina se află exact la 15 kilometri de traseul meu, pe ruta Agra – Jodhpur și deja lucrurile îmi erau mult mai clare.
În aceeași zi în care am văzut discursul de pe site, le-am trimis un e-mail iniţiatorilor proiectului, le-am spus despre mine și despre impactul ce l-a avut filmulețul și i-am rugat să mă primească de Crăciun alături de ei. Odată ce am primit e-mail-ul cu răspunsul title nine lor, mi-am anulat biletele și planurile inițiale și am făcut rezervările astfel încât să ajung la ei. Nu-mi explicam de ce acea imensă atracție către acele locuri, dar nici nu eram preocupat de acest gând. Voiam să ajung la Barefoot College și nimic nu mă putea opri.
În dimineața zilei dei 24 decembrie mă aflam încă în Agra, la Taj Mahal și pentru că era o ceață densă nu am vrut să plec înainte de-a vedea palatul coroanei sub razele soarelui, aşa că am ajuns în Tilonia seara târziu, găsind cu foarte mare dificultate locul respectiv. Pentru a merge acolo, am luat un taxi (ricksha) si pe un drum de țară, prin pustiu, întuneric, am parcurs cei 16 kilometri. Totul era beznă, nu vedeam nimic, nu înţelegeam nimic, dar așteptam ca din clipă în clipă să apară acel loc mirific, luminat cu energie solară, verde…
Nu am avut parte de primirea pe care mi-am imaginat-o, fiind târziu, nu mai era nimeni prin apropiere, iar portarul title nine mi-a arătat camera unde să merg la culcare. Dimineața de Crăciun a fost una însorită și am început să mă plimb prin campus. Să studiez locul, să-l compar cu ceea ce văzusem in filmuleț. În jurul orei 9 au apărut și locuitorii, care vorbeau engleză, știau de venirea mea și se arătau chiar foarte bucuroşi de faptul că pentru prima dată au și un român în vizită.
Bunker Roy e un om de nota 10, radiază title nine o energie pozitivă și inspiră încredere și înțelepciune. Poate îmi doream să-l întâlnesc mai mult decât să văd locul în sine. Am fost invitat la el în birou și probabil am petrecut 40-45 de minute, în care contrar așteptărilor mai mult am vorbit eu, pentru că el era mai tăcut, iar atunci când spunea ceva, punea întrebări. E genul de conversație din care s-ar putea să nu-mi amintesc niciun cuvânt, dar totodată să n-o uit niciodată.
Mi-a spus să revin înainte de a pleca și m-am dus împreună cu Ram Niwash să-mi prezinte title nine campusul și activitățile. Practic, povestea lui Ram Niwash vreau să o împărtășesc cu voi pentru că este un om demn de toată admirația. Are în jur de 50 de ani și lucrează la Barefoot College de 25 de ani. Prima dată l-a întâlnit pe Bunker Roy, când acesta a venit la el în sat să foreze fântâni.
Pentru title nine a merge mai departe, trebuie să vă spun că Barefoot College chiar dacă în prezent pare un loc de vis și apreciat title nine atât în India cât și pe întreg title nine Pământul, în momentul în care și-a început activitatea au fost multe piedici și împotriviri.
Abordările pe care Bunker Roy le avea și soluțiile la diversele probleme nu erau pe placul locuitorilor. Când spun că nu erau pe placul title nine lor, nu vreau să zic că oamenii nu vroiau apă sau că nu vroiau spitale sau ori nu își doreau drepturi egale, ci vreau să spun că societatea din acea vreme avea multe obiceiuri și reguli nescrise, iar printre acestea cel mai dăunător era un sistem social bine structurat și definit al castelor din care oamenii făceau parte.
Tipic, în India sunt patru caste. Ierarhia între acestea title nine este una strictă. În ordin crescător, de la demnitate vin patru mari categorii: shudra, vaishya, kshatriya şi brahman . Fiecare categorie impune membrilor săi obligaţii şi interdicţii: căsătorie în interiorul unei caste, reguli alimentare sau machiaj particular. În special în această zonă, în Rajahstan, fiecare categorie este divizată în zeci, sute de sub-caste sau varietăţi regionale.
Munca și proiectele pe care dorea Bunker Roy să le realizeze se adresau castei title nine inferioare, şi-anume shudra , care desemnează pe cel care nu poate fi atins, adică un om care este atât de nedemn şi de impur încât riscă să murdărească pe oricine. Toţi “cei de neatins” sunt obiectul sancţiunilor degradante. title nine Ei trebuie să
MORE